insaat demir fiyatları

Güncel demir fiyatları ne kadar? Son dönemde hızlı bir artış içinde olan demir fiyatlarını haberimizde bulabilirsiniz. Q8 mm, Q10 mm ve Q12 mm demir fiyatları ayrıntılı olarak haberimizde yer alıyor.

Türkiye demir üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bazen 8. sırada bazen 7. bazen de 6. sırada olabiliyor. Bu değişkenlik arz talep dengesindeki dalgalanmalardan kaynaklanıyor. Bu kadar çok demir üretip demirin de bu kadar pahalı olduğu başka bir ülke yok.

Türkiye’de inşaat kesimi yılda 9 milyon, ayda da 700-800 bin ton dolayında demir kullanıyor. Buna karşılık; Türkiye; yılda 34 milyon ton demir üretimi ile dünyada 8.sırada yer alıyor.

İnşaatın türüne göre toplam inşaat maliyetinin  yüzde 15 ile yüzde 30’luk kısmı demir maliyetinden oluşur. Böylece; inşaat demiri fiyatlarındaki artış, inşaat maliyetini yükselterek işçi, memur, emekli gibi dar ve sabitli gelirlilerin konut sahibi olabilmelerini zorlaştırıyor.

Peki neden bu kadar dalgalanma ve fiyat artışı meydana geliyor? Birinci sırada doların inanılmaz artışı. Dolar kurundaki artış demir fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dolar bazında demir fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 50 oranında zamlandı.

Çin’de üretimin kısılması, Avrupa’da talebin artması. Türkiye’de ise kur ve parite kaynaklı avantajlar nedeniyle ihracatın büyümesi. Tabi fiyat artışlarında hurda fiyatlarındaki yükselişin de etkisi var. Türkiye en büyük hurda alıcılarından biri ve üretim daha çok hurdadan yapılır. Bu da fiyatları etkileyen bir başka nokta. Demir-çelik sektöründe fiyatlar günlük belirlenir. Burada hammadde ve arz- talep dengesiyle fiyat oluşur.

Demir fiyatları ülkemizde son bir yılda yüzde 80-90 oranında arttı. Dolar kurundaki artış, faiz oranlarının patlaması ve demir fiyatlarının damping yapması inşaatçıyı adeta batırma noktasına getirdi. İnşaat sektörünün patronları faizden çok demir fiyatlarındaki artıştan dert yanıyorlar.

  • Çin, 800 milyonluk üretimden 120 milyon ton kıstı
  • Avrupa Birliği ülkelerinde demir-çelik ürünlerine talep arttı
  • Dolar kuru 4.90 lira seviyesine kadar yükseldi
  • Türkiye’nin üretimi yüzde 13.2 artışla, 37.5 milyon tona çıktı.
  • Üretimin 26 milyon tonu elektrikli arak ocakları, kalanı demir-çelik tesisleri yoluyla sağlandı.
  • ABD’nin yanı sıra demir ve çelik ürünlerinde, Kuzey Afrika, Uzak Doğu gibi pazarlarda koruma tedbirleri artmaya başladı.
  • Ukrayna, Rusya, Güney Kore, Çin, Brezilya gibi devlet destekli üretim yapan ülkelerin dampingli fiyatlarla Türkiye’ye yönelik ihracatlarını daha da artırma ihtimali var.