Kocaeli Niş Alçıpan Uygulama

Kocaeli Niş Alçıpan Uygulama Niş, mimari yapılarda duvar içinde bırakılan oyuklara verilen addır. Kelimenin kökeni Fransızca “duvar hücresi” anlamına gelen Niche’e dayanır. Binalardaki duvar süslemeleri arasında hem işlevsel hem de görsel olarak önemli bir yere sahip olan niş, çok eski zamanlardan beri kullanılagelen bir mimari ögedir. Saraylarda ve çeşmelerde kuşların da su içebilmesi için oyulmuş hücreciklere de niş adı verilir.

Eski binalarda özellikle aydınlatma amaçlı kandil ve benzeri ışık kaynaklarının koyulması için kullanıldığı gibi, daha büyük boyutta olanları üzerlerine bir perde örtülerek yüklük amaçlı da istifade edilmiştir.

Niş alçı uygulamalarıyla yapılmaktadır. İstenilen desende İstenilen ölçüde istenilen mekana göre tasarlanmaktadır.

Aklımıza Duvar süsleme deyince ilk gelen “niş” uygulamalarıdır. Profil demirlerin duvara değişik şekillerde monte edilmesi ve üzerine alçıpan levhaların kesilerek işlenmesi ile oluşan girinti veya çıkıntılara “niş” denir.

Anlatmış olduğumuz Niş uygulamaları evlerde tablo asıp ışıklandırarak kullanılabilirken, işyerlerinde giriş kapısı karşısında logo yerleşimini sağlayarak ta kullanılabilir. Vitrin amaçlı kullanılabileceği gibi plazma tv niz için de bir fon oluşturabilir.