DOĞAL TAŞ EVLERİN DOKUSUNA UYGUN RESTORE EDİLMESİ
Bazen bir şeyi sıfırdan yapmak onu tamir etmekten daha kolaydır. Söz konusu eski bir yapı olduğu zaman ve bunu yapısına uygun olarak günün şartlarında tamir etmek her ne kadar kolay gibi görünse de çok kolay değildir. Geçtiğimiz aylarda hatırlasanız Aspendos antik tiyatrosu restore edilmişti ve uzunca bir zaman medyada söz konusu olmuştu restorasyondaki renk uyumsuzluğu. Burada Aspendos antik tiyatrosunu restore edenleri eleştirmek değil amacım ama eski olan bir yapıyı aynı dokuya sahip olacak şekilde yeniden inşa etmek eksiklerini tamamlamak sanıldığı kadar kolay ve herkesin yapacağı bir şey değildir.
TAŞ EVLERDE RESTORASYON
Daha önce sizlere bir taş ustasından bahsetmiştim Murat usta kendisi taşlara ruh üfleyebilen bir yeteneğe sahiptir. Murat usta yaklaşık iki yıl kadar önce taş evlere ilgisi olan levent bey ile tanışır. Levent bey taş evlere ilgisi olan ve rum tipi ev modeline sahip olmak isteyen birisidir.
Vaktiyle bir ev alır Levent bey ve günün birinde evin eski olmasından dolayı elektrik kontağından çıkan yangın sonucu ev yanar. O bölgeye has olan ve şuan mevcut ocağı bulunmayan bir taş ile yapılmış olan o evde kullanılan sarımsak taşı denilen taşları bir kenarda biriktirir. ustadan bu evi bölgede bulunan diğer evler ile rum evi modelleri ile aynı olacak şekilde restore etmesini ister.
ÇANAKKALE ASSOS TAŞI VE SARIMSAK TAŞI İLE RESTORASYON
Çalışmalara başlanır ve Levent beyin önceden muhafaza ettiği taşların eksik kalması durumunda Murat usta aynı özelliklere sahip olmasa da ona yakın olan ve aynı görevi alabilecek taşları araştırır. Çanakkale assos taşının Ayvalık sarımsak taşına yakın olduğunu öğrenir ve bu iki taşı harmanlayarak bölgedeki diğer evler ile aynı olacak şekilde çalışmalara başlar. Sabır ve emek ile gelinen sonuç yapılan restorasyonun orijinal halini aratmayacak şekilde sonuçlanmasıdır.
Eğer usta bu işi sadece para için yapmış olsaydı ortaya çıkan görüntünün Aspendos’un restore edilmiş görüntüsünden çok bir farkı olmayacaktı. Yaptığı taş uyumu araştırması, yapıda kullanılan taşın özelliklerini bilmesi bu sonucu ortaya çıkartmaktadır.
Kuvarsit İnce
Doğal taş Kaplama işi benim daha çok dış mekanlarda açık alanlarda kullanılmasını tavsiye ettiğim bir taş kaplama işi türüdür. Neden iç mekanlarda tercih etmiyorum; Bu taşlar biraz daha büyük ebatlarda olduğu için iç mekanlarda hoş durmayacaktır.
İç mekanlarda kullanılacak kaplamalar daha çok küçük ebatlarda olursa sıkıcı olmaz ve insan gözünü yormaz. Bundan birkaç yazı öncesi sizlere İç Mekanda Doğal Taş Kaplama hakkında bilgi vermiştim. Orada da göreceğiniz gibi taşlar çok fazla büyük değillerdir ve daha çok yatay olarak büyüktür sadece. Kuvarsit ince doğal taş kaplama ’da ise taşların boyları serbest boy olacağı için zaman zaman daha büyük olacaktır.
Dış mekanlarınıza ayrı bir hava katar.
Örneğin bahçenizde bir barbekü köşesi düşünüyorsanız onun etrafını bununla kaplayabilirsiniz keyif verici olacaktır. Eğer iç mekanda kullanmak isterseniz mekanın ışık aldığından ve geniş olduğundan emin olun o zaman yine güzel bir his
Kuvarsit (< Fransızca/İngilizce Quartzite < Almanca Quarzit[1]) , genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş direnci yüksek bir kayaç olup, sedimanter ve metamorfik olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.
Kuvarsitin kimyasal bileşimi, kuvars, kumtaşı (kuvarslı gre) ve kuvars kumu gibi SiO2 olup, ancak kuvarsit içerisinde çeşitli miktarlarda feldspat, mika, kil, manyetit, hematit, granat, rutil, kireçtaşı vb. bulunabilir.