Makale Başlıkları
ToggleVilla, Antik Roma’dan beri üst sınıf kır evi olan bir ev türüdür.
Villa, yazlıkta ya da kent dışında, bir bahçe içinde, gösterişli ve müstakil ev
Tüm mülkiyetin yalnızca ev sakinlerine ait olduğu müstakil evlere villaları örnek olarak verebilmek mümkün. Villa evleri gözünüzün önüne getirdiğiniz zaman da genellikle şehir dışında konumlandırıldıklarını anımsayacaksınız.
Kendi villasını yapabilme imkanlarına sahip olmak günümüz dünyasında büyük bir ayrıcalık haline gelmiştir.
Ekonomik şartlar ve zamanın çok kısıtlı olması büyük bir kitle için bunu imkansız kılmaktadır. Ortalama bir aile için ciddi maliyetler ve kararlar vererek girişilecek bu iş aslında önemli bir yatırımdır. Bu nedenle oldukça yoğun duygusal kararlar içeren bu konu aynı yoğunlukta mantıksal süreçlerden de geçmelidir.
Yukarıda belirttiğimiz Villa yapımı ile ilgili 10 başlığa birer birer kısaca aşağıdaki şekilde değinebiliriz.
1. İHTİYAÇLARIN BELİRLENMESİ:
Her türlü inşaat faaliyeti gerçekleştirmeden önce yapılması gereken en önemli şey ihtiyaçların ve beklentilerin belirlenmesidir. Bu tespitler bir Tasarım Özeti olarak isimlendirilebilir. Tasarım özeti yapılacak villanın sahiplerinin hem duygusal, hem mantıksal kararlarını içermeli projeyi hayata geçirecek ekiplere yol gösterici olmalıdır. Villa yapımı ile ilgili temel hedefler Tasarım Özetinde yer almalıdır. Ailenin yapısı, yaşam ve kullanım alışkanlıkları, açık ve kapalı alan kullanım amaçları, oda sayısı, hangi fonksiyonların yer alacağı, dekorasyona dair beklentiler, maddi imkanların tespiti, işin tamamlanması için tanınabilecek süre, teknik donanımlar, yaşamak istenilen bölge, çocukların ihtiyaçları, daha sonra gerekebilecek ilaveler, yatırım amaçlı yapılabilecek işlemler gibi birçok konu Tasarım Özetinde yer almalı ve yol gösterici olmalıdır. İhtiyaçların ve beklentilerin doğru ve gerçekçi bir şekilde yer aldığı tasarım özeti sürecin ilerleyen aşamalarında bir çok noktada yol gösterici olacaktır.
2. LOKASYAN TESPİTİ:
Villa sonuçta bir gayrimenkul çeşididir ve konu gayrimenkul olunca en önemli gerçek lokasyondur. Villa sahibi olarak hangi bölgede ve nasıl bir çevrede yaşamak arzu ediliyorsa buna uygun bir lokasyon seçiminden daha doğal bir şey olamaz. Villa yaşantısı çok kişisel bir seçimdir. Kişisel seçimler her ne kadar sorgulaması ve mantıklı olarak değerlendirmesi zor olsa da özellikle mimarların bu konuda villa sahibi olmak isteyen müşterilerine lokasyon ile ilgili konularda akılcı tavsiyelerde bulunması sonradan yaşanabilecek olumsuzlukların ve pişmanlıkların önüne geçmek için gereklidir. Lokasyon seçimi yapılırken bölgenin sadece bugünkü durumu değil yarını da incelenmeli, bölgede hayata geçirilecek projeler bölge planları taranarak öğrenilmelidir. Villa yapımı önemli bir gayrimenkul yatırımıdır ve gayrimenkul yatırımı dendiğinde akla ilk olarak lokasyon gelir. Ulaşım imkanları, sosyal donatılar, alt yapı, çevre düzeni gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır. Lokasyon başlığı aynı zamanda seçilecek arsanın özelliklerini de değerlendirmeyi gerekli kılabilir. Arsanın az yada çok eğimli olması hayali kurulan villanın yapımına etki edecek önemli bir etmendir. Bunun yanında arsanın biçimi üzerine yapılacak yapıyı doğrudan etkileyecektir. Bu nedenlerle lokasyona kesin karar vermeden önce villa konusunda uzman bir mimardan destek almakta büyük fayda bulunmaktadır.
3. BÜTÇE:
Villa yapımı zaman ve maliyet olarak zor bir iştir. İşin zaman maliyetini de hesaba kattığımızda toplam maliyet ilk etapta düşünülen yada hedeflenen bütçeyi aşabilir. Villa yapımı normal bir apartman dairesinin yapımına göre birçok nedenden ötürü birim alan başına daha fazla maliyet içermektedir. Bu nedenle bütçeyi doğru tespit etmek ve nakit akışını iyi planlamak önemlidir. Bu sayede istenen kalite ve sürede hayali kurulan villa yaşantısına geçmek en az sorunla mümkün olabilecektir. İşin her safhasında harcanması gereken bütçeyi işin en başında tespit ederek nakit akış tablolarını hazırlamak yapılması gereken önemli bir çalışmadır. Villa yapımı kişisel bir konu olduğu ve karar verici sayısı fazla olmadığı için süreç içinde ticari bir gayrimenkul yatırımına göre daha esnek olma şansı elbette ki vardır. Ancak doğru seçilmiş bir proje ekibi villa sahibinin bütçesini onun kadar düşünmeli ve gerekli uyarıları her aşamada yapabilecek donanımda olmalıdır.
4. TASARIM:
Hayalindeki villayı yapmaya karar verdiğinde birçok insanın ilk işi muhtemelen çeşitli platformlarda kendi beğenisine uygun villa tasarımlarını ve projelerini incelemek olur. Bundan daha doğal bir şey yoktur herhalde. Villanızı yapmaya karar verdiğinizde projeyi gerçekleştirmekteki en büyük yardımcınız mimarınız olacaktır. Mimarınızı doğru seçmek bu süreçteki en önemli kararlarınızdan birisidir. Mimarla kuracağınız iyi ilişki kendini doğrudan villanızda kalite olarak gösterecektir. Sizi iyi anlayan, dinleyen ve profesyonel tavsiyelerini her koşulda esirgemeden sunan bir mimarla çalışmak süreci son derece keyifli bir hale getirebilecektir. Mimarınızdan hiçbir bilgiyi saklamamalı, hayalinizdeki evi anlamasına yardımcı olmalısınız. Mimari tasarım sürecinde ilk etapta plan şemaları ve çeşitli görsel görünüş çalışmaları ile hayalinizdeki yuvanın taslakları ortaya çıkmaya başlar. Bu ilk süreçte yapılacak doğru ve içten yönlendirmeler sonraki süreçlerde detay projeleri hazırlanırken dikkatle göz önünde bulundurulacak taleplere dönüşecektir. Hem yerleşim ve planlama kararları, hem cephe ve görünüş kararları hem de villanın iç mekan dekorasyon tasarımları bir bütünlük içinde ele alınmalıdır. Plan, cephe ve dekorasyon çalışmaları birbirinden kopmadan eş zamanlı yürütülmelidir. Ev sahibi olarak mimara ihtiyaçlarınızı, bütçenizi ve zaman kısıtlarınızı en uygun şekilde aktarmanız çalışma sürecini oldukça kolaylaştıracaktır.
5. MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLER:
Mimari ve iç mimari tasarım süreci mühendislik çözümlerinden bağımsız düşünülmemelidir. Yapının taşıyıcı sistemi, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, sıhhi tesisatları, elektrik ve aydınlatma şebekeleri gibi birçok konunun da mimari tasarımla uyumlu olarak geliştirilmesi gerekmektedir. Mühendislik çözümleri sadece yapım aşamasını düşünerek değil, kullanım sürecini de göz önünde bulundurarak seçilmelidir. Uzun vadede en az sorun çıkaracak, kullanım maliyeti düşük, dayanıklı sistemler seçmek villa hayatınızın keyfine keyif katacaktır.
6. RESMİ İŞLEMLERİN YÜRÜTÜLMESİ:
Her gayrimenkul projesi gibi özel villanızın da hayata geçirilmesinden önce yapılması gereken resmi işlemler bulunmaktadır. Tapu sicil müdürlüğü, tapu kadastro müdürlüğü, imar ve şehircilik müdürlüğü, yapı denetim şirketi, elektrik-gaz-su ve kanalizasyon-telefon vb. birçok kuruluşa başvuruda bulunmak gerekecektir. Her kuruluşun kendi standartları ve öncelikleri olduğundan bazen süreçler ne yazık ki saç-baş yoldurabilecek kadar uzayabilmekte yada karmaşıklaşabilmektedir. Bu nedenle resmi işlemlerin yürütülmesi konusunda işin uzmanlarından destek almak ve bu konuları işin uzmanına bırakmak en doğru yoldur.
7. KABA YAPI İNŞAATI:
Villanızla ilgili tüm gerekli resmi işlemleri tamamladınız, hayalinizdeki projeyi mimarınızla birlikte tasarladınız ve artık sıra sahaya çıkmaya geldi. İnşaat aşamasındaki ilk safha, eğer prefabrikasyona yönelik bir tasarım yok ise, arsanın düzenlenmesi ile ilgilidir. Parsel herhangi bir yola bağlanmıyorsa öncelikle parsele ulaşabilmek ve çalışabilmek için toprak yada mıcırdan da olsa bir yol düzenlenmesi ve şantiye kurulumu gerekmektedir. Müstakil villa inşaatları genel olarak çok büyük olmadığından bu konular sorunsuz geçilebilir. Ardından, hafriyat (kazı)-dolgu ve gerekli ise iksa-kazık işleri yapılır. Bu işlemlerden sonra temel ve perdeler, taşıyıcı sistem, bölme duvarlar, tesisat alt yapısı, bahçe perdeleri ve setleri, havuz perdeleri, istinat duvarları, şaftlar-rezervasyonlar, çatı konstrüksiyonu gibi ana yapısal kısımlar inşa edilir. Ağırlıklı olarak betonarme karkas sistemler kullanılmakla birlikte müstakil villa projelerinde ahşap, çelik yada taş mimarisi ile kaba yapıyı inşa etmek de oldukça estetik sonuçlar veren çözümlerdir.
8. İNCE YAPI İNŞAATI:
Kaba yapı aşaması ardından ince yapı aşamasına sıra gelir. Bu aşama adından da anlaşılacağı üzere dekoratif unsurları ve detay işlemleri içerir. Banyo, tuvalet, mutfak gibi ıslak mekanların donatılması, zemin, duvar, tavan kaplamaları; sabit ve hareketli mobilyalar, çatı ve cephe kaplamaları gibi mimariyi gösteren unsurlar ince yapı inşaatı unsurlarıdır. İnce yapı inşası seçilecek malzemelere göre çok büyük maliyet farklılıkları yaratabilir. Villa yapımı sırasında yapı sahibinin arzu ettiği mimari tarz ve karakter seçilecek malzemeler ve uygulamalar üzerinden hayat bulur. Bu noktada önemli bir diğer unsur da uygulamayı yapacak grupların arzu edilen kalite seviyesinde işlerini doğru yapabilecek adaylar arasından seçilmesidir. Projeyi yönetecek mimarın tecrübesi villa sahipleri açısından hayallerindeki yuvaya kavuşmalarında hayati önem taşır.
9. VİLLA YAŞANTISINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Villa hayatı apartman yada rezidans hayatından farklıdır. Günümüzde genellikle apartman yada rezidanslarda ortaklaşa sorumlulukları yerine getiren bir yönetim mekanizması bulunur. Villa hayatı için bu söz konusu değildir. Villanızdaki tüm sorumluluk size aittir. Hayalinizdeki villaya kavuşmak içindeki yaşantınızın mükemmel olacağını garanti etmez. Villanızın tarzına, konumuna, mimari özelliklerine, aile yaşantınıza, teknik özelliklere göre farklı farklı birçok konuda ciddi kararları almanız gerekebilir. Örneğin küçük çocukları olan aileler için çocuklarının güvenliği en önemli konu başlığıdır. Bahçenizde havuz varsa çocuklarınızın bu havuza düşüp boğulma tehlikesi yaşamaması için havuzunuzun kapalı olmasına dikkat etmeniz en hayati konulardandır. Yine birkaç katı olan villalarda merdivenlerden düşme tehlikesine karşı küçük çocukların açamayacağı bölücü panelleri merdiven başlarında kullanmak gerekebilir. Bunun yanında ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi giderler sadece villa sahibi aile tarafından karşılanacağı için bu gibi teknik donanımın doğru çözümlenmesi ve senaryoların uygun bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu noktada otomasyon ve güvenlik donanımları kullanmak uygun olacaktır.
10. YATIRIM ARACI OLARAK VİLLA:
Yapmaya karar verdiğinizde bunun aynı zamanda ciddi bir yatırım olduğunu da aklınızdan çıkarmamalısınız. Hayat şartları her zaman bugünkü gibi olmayabilir ve ileride bir gün villanızı satmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumları göz önünde bulundurarak müstakil villanızı planlarken ve inşa ederken bu yaptığınızın aynı zamanda ciddi bir yatırım değeri taşıdığından da emin olmanızda fayda bulunmaktadır. Daha sonra satışı mümkün olmayacak düzeyde uygunsuz bir tasarıma sahip bir villa inşa ettiğinizde geri dönüşü mümkün olmayan bir karar vermiş olabilirsiniz. Bu nedenle piyasanın nabzını yoklayarak lokasyonuna mümkün olduğunca uygun ve zaman geçtikçe değeri artacak bir projeyi inşa etmek aileniz için çok daha güvenli bir seçenek olacaktır.
Planlaması iyi yapılmış, içinde mekansal revizyonlara imkan veren, çeşitli odalar yada ekler yapmaya müsait, teknik giderleri aşırı olmayan bir yuva herkes için cazip ve tercih edilir olacaktır. Bu da villanızın değerini arttıracağı gibi aynı zamanda istediğiniz anda satışını da kolaylaştıracaktır. Gayrimenkul yatırımında mülkün değeri kadar elden çıkarma kolaylığı da göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsurdur.
VİLLA TASARIMI UYGULAMASI NASIL OLMALI?
Kişisel kullanım için bir villa tasarım ve bir villa tasarlamanın ilk adımları nelerdir? Merak ediyorsanız makalemizi sonuna kadar mutlaka okumalısınız.
Bir villa tasarlamak için atmanız gereken adımlar şöyledir.
VİLLANIZI NEREDE İNŞAA ETMELİSİNİZ?
İstediğiniz villa tasarımına uygun alan ve konumu seçin. Bu atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak kabul edilir. Arazi seçimi bütçenize göre yapılmalıdır. En hareketli bölgeleri belirleyin, eski ve ıssız yerlerden olabildiğince uzaklaşın. Eğimli araziler veya yer altı suyu içeren arazilerden uzak tutun. Camiler, hastaneler ve okullar gibi kamu hizmetlerine yakın bir yer seçin. Bir arsa seçerken uzmanına danışın. Buraya kadar bahsettiğimiz şey villanızın değerini belirlemek amacıyla olması gereken özelliklerdir. Ancak bunların dışında da siz kendi kararınızı kendiniz verebilirsiniz.
VİLLA TASARIMISATIN ALMA AŞAMASI
Villanızı yapacağınız arsa belirlendikten sonra satın alma aşamasına geçilebilir. Bu süreçte belediyeden arsa ile ilgili gerekli tüm sorgulamaları yapmanız gerekecek. Tasarım sürecini ve mühendislik planlarını yürütmek ve teknik şartnamelerin yapımı ile ilgili her şeyi belirlemek ve onaylanan şartnamelere göre izlenmesi gereken adımları belirlemek için.
Planlama mühendisinin rolü, aşağıdakileri yaptığı gibi arsa planlama süreciyle başlar: Arazi parselinin dış ve iç sektörlere bölünmesi ve bu sektörler mühendisin ihtiyaç duyduğu proje ihtiyaçlarına göre belirlenir.
VİLLANIN DIŞ TASARIMI Villanızda yüzme havuzu için bir köşe ayırabilirsiniz. Gerekli olan her şey için bir alan olduğunu göz önünde bulundurarak ikiye ayırır. Çocukları ve onların refahını göz önünde bulundurarak villanın estetik bir görünüm veren yeşil alanlar ile villanın size ait garajını plana dahil edin.
VİLLA TASARIM ALANLARI
Rüzgar yönleri ile belirlenen cephesinden başlayarak, villanın odaları içeriden ve mutfağın yönüyle tanımlanmasına özen gösterilmelidir. Tasarım yapılırken, ana villa binası, villayı eşit bölümlere ayıran büyük bir eksene güvenmenin yerleştirildiği analog tasarım prensibine göre tasarlanmalıdır. Villadaki oda sayısı ve bulunduğu katlar, villaya sahip olan kişi zevkine ve onunla birlikte yaşayan kişi sayısına göre belirlenir. Tasarımda odaların yeri belirlenirken her bir birey kendi odasında da ihtiyaçları dikkate alınmalı, varsa hizmetçiler için özel odalar ve misafirler için süit tercih edilmelidir. Daha fazla mahremiyet sağlamak isteniyorsa villanın ayrı bir bölümü belirlenmelidir. Villanızı tasarlarken geleceği düşünmek daha iyidir.
Villanın iç tasarımları birkaç sabit şeyi içerir:
- Ana yatak odası: : Daha özel olması için villanın en üst katında yer alması gerekir.
- Misafir odası: Villanın alt katında yer almalı ve odayı daha özel kılmak için misafir ile ilgili her şeyle donatılmalı ve onlara bir banyo sağlanmalıdır.
- Oturma odaları: Özellikle villa küçükse mekana daha fazla alan verdiği için sade bir tasarıma sahip olmalı ve aynalı olmalıdır.
- Yemek odaları: Yemek odasının mutfağın yanında olması daha iyidir.
- Banyo: Villanın bulunduğu alana göre en iyi ve en uygun seçilmesi gereken birçok tasarım bulunmaktadır.
Villa tasarlanırken konfor adına düşünülmesi gereken neler varsa hepsi en ince ayrıntısına varıncaya kadar planlanmalı ve ona göre inşa edilmelidir. Günümüzde insanlar artık kalabalık şehir yaşamından olabildiğince uzaklaşmaya çalışıyorlar ve bunu da yapabilmenin en kolay ve güzel yolu villalardır. Villa mutlaka en güzel şekilde tasarlanmış ve en güzel yere konumlandırılmış olmalıdır. Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler villanızın çok daha güzel bir hale gelmesini sağlayacaktır.
- Uygun fiyatlara bahçeli ve havuzlu villa sahibi olmak istiyorsanız mutlaka bizimle iletişime geçiniz.