KOCAELİ ÇATI KAPLAMALARI
Çavdar samanı ya da kamış borularından oluşmuş saman çatılar elle biçilmiş olarak, lataların üzerinde 1,2 – 1,4 m uzunlukta 30 cm’lik mesafede ve uçları yukarıya doğru 18-20 cm’lik kalınlıkta uygulanmış şekildedir. Saman çatıların ömrü, güneşli bölgelerde 60-70 seneyi bulurken, nemli bölgelerde bu sürenin yarısına bile ulaşılamamaktadır.
Kıymık çatılar meşe, karaçam, çam ve nadiren kızılçam tahtasından oluşmuştur. Arduvaz 2,5 cm kalınlığındaki doğrama üzerinde 16 cm genişliğindeki tahtadan olup 200’er kartonla toz ve rüzgara karşı korunmalıdır. Üst kaplama 8 cm, daha iyisi 10 cm olmalıdır.
Çatı kaplamalarının en doğal etkiye sahip olanları Alman kaplamalarıdır. Buna karşın şablon kaplama, suni suni arduvaz için daha uygundur.
Kiremit; düz kiremit, oluklu kiremit, ya da tencere çatı. Kuru çatı omurgası ve küt başlı beton çatı kiremitleri. Özel formlar, normlanmış çatı kiremitlerine uymaktadır.
KOCAELİ ÇATI KAPLAMASI
Fiberli çimento çatılarında, 1,6 m uzunluğunda olan dalgalı levhaların çatı makaslama aralığı 70-145 cm arasında, uzunluğu 2,50 m olan dalgalı levhaların çatı makaslama aralığı ise 1,15 ve 1,75 arasında olmalıdır. Çıkıntı 150 mm veya 200 mm’dir.
Bakır, metal örtüler arasında en yüksek kopma uzamasına sahip olduğu için, dövme çalışmaları bastırma, haddeleme ve şişirme için elverişlidir. Bakır çatılarda bakır küfü sıkça kullanılır. Alüminyum titan çinko ve galvanizli bakır ile olan kurmalardan kaçınılmalıdır, kurşun ile özel çelik ise hiç kullanılmamalıdır. Bakır çatılar su buharını geçirmedikleri için soğuk çatılar için elverişlidir.
Çatı yükü (1 m2 çatı alanı için KN’de hesaplama aralığı) Çatı latası, çatı makaslama ve bağlayıcısı olmayan 1 m2 eğimli çatı alanı için çatı örtüleridir. Çatı kiremidi ve beton taşlarından oluşan örtülerde mevcuttur.