SAC KALINLIKLARI
Eksiz oluk ve diğer detay malzemeleri sac kalınlık çeşitleri: 0,30mm 0,35mm 0,40mm – 0,45mm – 0,50mm olmak üzere çeşitlidir.
c) KULLANILACAK KELEPÇE CİNSİ
Eksiz oluk sisteminde 1 adet ( iç askı kelepçe 0,40 krş.) – ( dış askı kelepçe 0,75 krş. ) – ( dış askı statik kaplama kelepçe 1,10 TL. ) ve monte edilecek aralıklara göre fark edebilir. statndart aralık 40 – 45 cm olmalıdır.
d) KİREMİT ALTI YAKA SACI
Oluklara ek olarak kar birikmelerinde eriyen suyun çatı arasına geri tepme yapmaması ve dış cephe sıvasının patlamaması için 20 cm galvaniz kiremit altı yaka sacı uygulanır.
EKSİZ OLUK HAKKINDA GENEL BİLGİ
BÜTÜN MAMÜLLERİMİZ ( 33 lük oluk , baca kenar sacı , duvar dibi sacları , kalkan sacları , küpeçte sacları v.s. ) 0,50 mm kalınlığında çift taraflı elektrostatik boyalıdır.
Eksiz oluk sistemi yıllardır avrupada ve amerikada kullanılan mükemmel bir yağmur suyu taşıma sistemidir. Ülkemizde ise birkaç yıldır kullanılmaya başlamıştır. Şuana kadar yapılan çatı oluk sistemlerinden çok farklıdır. Günümüzde çatı olukları 2 veya 3 metre uzunluğundaki parçaların eklenerek ve her ekin lehimlenmesi ile bir bütün oluşturmakta idi. Ek sayısının artması hem deformasyonun hızlanmasına hemde işçilik süresinin uzun olmasına neden olmaktaydı.
EKSİZ OLUK ÖZELLİKLERİ
a) Köşeden köşeye tek parçadır.
b) Çift taraflı elektrostatik boyalıdır.
c) Çeşitli renk seçenekleri içerir.
d) Dekoratif bükümlere sahiptir.
e) Darbelere , genleşmelere çok dayanıklıdır.
f) Çinko ve galvaniz saclara göre daha kalındır.
g) Keskin bükümleri sayesinde şekil bozulmaları olmaz.
MONTAJ NASIL YAPILIR ?
Aracımızın içinde kurulu olan 33 lük eksiz oluk makinesi ile montaj yapılacak yapı önüne gelinir. Tecrübeli firma elemanları çatı üstünde net ölçü alma işlemine başlar. Daha sonra alınan ölçülerde bina önünde üretime başlanır. Makineden çıkan yağmur olukları çatı üzerine urgan vasıtası ile çekilir. Oluk kelepçeleri takılır.
Kelepçe araları 40 cm ile 45 cm arasında olmalıdır. Cepheye yerleştirilen yağmur oluğunun meyili ayarlanarak kelepçeleri çakılmaya başlanır. Her kelepçede iki adet çivi deliği bulunmaktadır. Köşe ek yerleri önceden ayarlanmış şablon vasıtası ile kesilerek birbirine tam yapıştırılır. Köşe eklerine metal silikonu çekilir.
Yağmur iniş borularının su gider boğazları olukta makas , bıçak , tornavida ile değil matkaba takılan panç yardımı ile pürüzsüz ve hatasız olarak açılır. Boğaz sacı el ile yapılmaz presten çıkmış hazır çift taraflı boyalı kullanılır.
ÇATI OLUKLARI NEDEN DEĞİŞMELİDİR ?
Çatınızda bulunan olukların deformasyona uğrayarak kaçırması halinde dış cephe boyanız büyük ölçüde zarar görür ve bu zarar devam ettiği sürece cephe sıvanız bu suyu emerek belli bir zaman sonra çatlar ve dökülmeye başlar. Buda oluk maliyetinden daha fazla bir maliyet getirmektedir. Çünkü dökülen sıvanın tekrar tamiri için iskele kurulması gerekir. Sıva döküntüsü çok az bir bölge olabilir ama bu gitgide büyüyecektir. Günümüzde bu sıvanın tamiri az bir maliyet olabilir. Fakat gelen sıva ustasının çalışabilmesi için iskele şarttır az bir sıva tamiri için büyük bir ödenek demektir.