Rulo Çim Uygulamaları

Döşeme Öncesi Hazırlık Çalışmaları

Çim serilecek alandaki yabancı otları tavsiye edilen bir herbisit (yabancı ot ilacı) ile kurallarına uygun bir şekilde yok edin. Cansız çimi ve yabancı maddeleri alandan uzaklaştırın. Alanınızı bir metre yardımıyla ölçerek ihtiyacınız olacak hazır çim miktarını tespit edin. Serme sırasında şekil verip keserken telef olma ihtimaline karşı bu miktara % 5 ekleyin. İyi bir çim alanı tesisi için teslim edildiği gün hemen döşenmesi çok önemlidir. Sulama sistemi, bu aşamada önemle dikkate alınması gereken bir konudur. Döşemeye hazır olduğunuzda çiminizin siparişini vermek için bizi arayabilirsiniz.

Toprağın Hazırlanması

Toprak hazırlığının doğru olarak yapılması, çim alan tesisi için büyük önem taşır. Aşağıda toprak hazırlığının nasıl yapılacağı ve aşamaları sıralanmıştır.

Yüzeydeki taş, bitki kökü vs. gibi artıkları temizleyin.
Toprağınızı 10-15 cm. derinliğe kadar işleyin.
15:15:15 kompoze gübresinden 100 m2’ye 6-7 kg gelecek şekilde toprak üzerine dağıtın.
Bir tırmık yardımıyla, gübre ile toprağı karıştırarak tesviyesini yapın. Drenaj problemi yaşamamak için bu esnada hafif bir meyil vermeniz uygun olacaktır.
Zamanla toprağın oturması ile oluşacak çöküntüleri önlemek ve yüzeyin düzelmesi için hafifçe silindirleyin. Sıkışmaya neden olunmaması için toprağın kuru olması gerekir. Toprak seviyesini yürüyüş ve araç yolları ile bordür kenarlarından 2-3 cm aşağıda tutun.
Toprağın oturması ve çim alan için nemli bir ortam sağlamak amacıyla hafifçe sulayın. Birçok toprak tipi için 15 cm derinliğe kadar nemlendirme önerilir.

Hazır Çimin Döşenmesi

Döşeme işlemine hazır çim alana geldikten sonra vakit geçirmeden başlanmalıdır. Sıcak havalarda henüz serilmemiş çimin korunması için gölgeye yerleştirilerek üzerinin örtülmesi ve nemli tutulması gerekir.

Çim döşemesine bordür kenarları ve yaya yolu gibi alanın uzun düz kenarı boyunca başlanmalıdır. Çim kalıpları tuğla duvar örgüsü şeklinde birbirine bağlı derzler halinde yerleştirilerek aralarda boşluklar ve üst üste gelmelerin oluşmasını önlemek için kenarlarından birbirine sıkıca birleştirilir. Eğimli alanlarda ise; çim kalıpları eğime dik olarak yerleştirilmelidir. Ek parçaların, kavisli alanların ve sulama başlıklarının etraflarını kesmek için keskin bir bıçak kullanılır.

Toprak ve çimin iyi bir şekilde temas etmelerini sağlamak ve aralarında hava cepleri oluşmasını önlemek için döşeme sonrasında tüm çim alanı silindirlenmelidir.

Hazır Çimin Döşenmesi ve Sonrasında Dikkat Edilecek Noktalar

Çim kalıpları çekilerek esnetilmemeli, her zaman birleşme noktasına doğru itilerek boşlukların oluşması önlenmelidir. Boşluk oluştuğu takdirde kumlu harç ile doldurulması gerekir. Döşeme işlemi tahta üzerinde yapılır ve yeni serilen kalıplara basılmadan yürütülür.

Çiminizin döşendikten sonraki ilk birkaç haftası en kritik zamanıdır ve fazladan ilgi gerektirir. Çim, alana adapte olduktan sonra ancak daha rahat bir bakım programına geçilebilir. Aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak, peyzajınıza doğal bir güzellik katan, size yıllarca keyif verecek, sağlıklı ve güçlü bir çime sahip olabilirsiniz.

Sulama

Serme işlemi bittikten sonra ilk yarım saat içerisinde çim alanın sulanması gerekir. En azından 2,5 cm lik üst katman iyice nemlendirilmeli ve suya doyurulmalıdır. En ideali 10 santimetrelik toprak katmanının iyice nemlendirilmesidir.

Güçlü bir köklenme oluşuncaya kadar her gün ya da daha sık olmak üzere en az on gün boyunca çimler bolca sulanarak nemli tutulmalıdır. Sonra daha az sıklıkta ve daha derin sulamaya başlanmalıdır. sulama sıklığı ve miktarını havanın durumu belirleyecektir. Çimler, sıcak, kuru ve rüzgarlı dönemlerde, daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.

Doğru sulama programı ve tekniği derin kök gelişiminin sağlanmasına yardımcı olur. Sulama yaparken 15 cm. derinliğe kadar toprağın iyice ıslanmasını sağlayarak daha derin köklenmeyi teşvik edebilirsiniz. Böylece daha az sıklıkta sulama yapmanıza olanak tanınır. Sık fakat az sulama, sıcak stresine ve hastalığa karşı hassas, yüzeysel kök gelişimine neden olur.

Yeni döşenen çimin hemen kuruma eğiliminde olan ve ideal olarak sulanması zor olan kenar ve köşeleri gerekirse elle daha dikkatlice sulanması gerekebilir.

Eğimli alanların ve tepeciklerin sulanmasında; suyun toprağa işlemeden yüzeyden akışa geçeceği düşünülerek bu alanlara daha çok özen gösterilmelidir. Özellikle kumlu topraklar daha sık ve daha kısa süreli sulama ihtiyacı gösterirler. Sulamanın sabah erken saatlerde yapılması daha verimli olmaktadır. İki sulama arasında, çimin ve alt toprağın kurumasına izin verilmemelidir.

Çim ve alt toprağı tamamen ıslatmak için yeterli suyun verilmesi hayati önem taşır ancak Kocaeli rulo çim alan, suya boğulmamalı, göllenmelere izin verilmemelidir.

Biçim

Hazır çim döşendikten bir hafta sonra biçilmelidir.İzmit Rulo Çim biçme makinasının bıçağı keskin olmalı ve bir kerede çimin 1 /3’ünden fazlası kesilmemelidir Biçme aletinin bıçakları 2,5-3 cm. yüksekliğe ayarlanmalıdır.

Gübreleme

Çiminiz için uygun bir gübreleme programınızın olması gerekir. İçinde bakır, demir ve çinko gibi iz elementleri içeren bir gübre de kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak bizim size önerimiz; ilkbaharda bir defa 1kg/100m2’ye 15:15:15 kompoze hesabıyla, daha sonra her uygulamada 0.5 kg/100m2’ye saf azot hesabıyla 3 hafta arayla tekrar ederek gübreleyiniz.

Trafik

Köklerin toprağa güçlü bir şekilde bağlanmasına olanak tanımak için, ilk 10 gün boyunca, çim üzerine basılmamasına dikkat edilmelidir. Bir ay süreyle de yoğun kullanıma izin verilmemelidir.

Yabancı Ot Kontrolü

Hazır çiminiz tesis edildiğinde zaten sağlıklı, gelişmiş ve sık dokulu bir çim yüzeye sahip olduğu için iyi bir bakım programı uygulandığı takdirde bünyesinde yabancı ot barındırmaz, toprağı gölgeleyerek çimlenmeye hazır yabancı ot tohumlarına güneş ışığı ulaşmasını engeller, yabancı otların çıkabileceği fiziksel alanı da minimuma indirir. Ayrıca düzenli biçim programı da yabancı ot kontrolüne yardımcı olur. Yabancı otların çıkması durumunda ise uygun herbisit kullanımı çiminiz üzerinde çok az yada hiçbir etkiye neden olmaz. Çiminiz için kimyasal ilaçlar seçerken son derece tedbirli ve dikkatli davranın.

Zararlıların Kontrolü

Gerektiği takdirde dört hafta sonra insektisit uygulanabilir. Paket üzerinde önerilen orana göre uygulayın. Çiminiz için en uygun insektisiti kullanarak güvende olmak için bir uzmana danışın.

Hastalıkların Kontrolü

Garip Çağla Fidanlığı; hazır çimini hastalıklardan korumak amacıyla ilave dikkat gösterdiği için çok görülen hastalıklarla karşılaşma olasılığı daha azdır. Bir problemden şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden hastalığı kontrol altına alabilecek doğru ürünün kullanımı için firmamızdan bilgi alınmalıdır.

Pas (Rust)
Problem: Çimde açık yeşil – san renk görülür. Portakal renkli toz, yaprakları kaplar ve parmaklara, ayakkabılara , giysilere bulaşır. Tozun altındaki kırmızımsı kahverengi yara sürterek çıkmaz.
Analiz: Hastalık etmeni Puccinia türleridir. Poa ve Lolium türlerinde daha sık görülür. Nemli havada 20-25 “C sıcaklıkta en aktif ılıman bölgelerde tüm kış etkili olabilir. Ağır çiğ, gelişimi hızlandırır. Azot ve nem eksikliği çeken ve alçak biçilen bitkiler hastalığa daha kolay yakalanır. Pas gölgede daha şiddetli etkiler. Portakal renkli toz milyonlarca mikroskobik spor içerir. Rüzgârla kolayca yayılır. Paslı çim bitkisi kıştan daha fazla zarar görür.
Çözüm: Pas hastalığının gelişme hızı çimin büyüme hızından daha düşüktür. Azotlu gübre verip büyümeyi hızlandırmalıyız. Sık biçim yapmalıyız ve biçim artıklarını toplamalıyız. Hastalık yayılmışsa chlorotkalonil bileşimli fungusit uygulanır. Çim kendini toplayana kadar 7-14 günde bir ilaç uygulaması yapılır.

Daconil 787 W-75 % 75 Agrokim
Clortosip % 75 Tarkim
Visclor 75 WP % 75 İzmir Kimya
Superonil 75 WP Tezcan
Hektanil % 75 Hektaş

Köpek dışkısı Lekeleri
Problem: 20-25 cm çapında kahverenkli dairesel lekeler. Dairelerin etrafı yeşil bir halkayla çevrili olabilir. Bazen koyu yeşil fakat ölü olmayan dairesi lekeler görülebilir. Yapraklarda leke görülmez ve bitki yatmaz. Analiz: Köpek dışkısından kaynaklanan yanıklar. Dışkıdaki tuzlar renk değişiminden ölüme kadar değişen seviyelerde zarara yol açabilir. Dışkıdaki N (Azot) daireyi çevreleyen halkanın çabuk büyümesine ve koyu renk almasına yol açar.
Çözüm: Etkilenen alanı bolca sulayarak ürenin etkisi giderilebilir. Bu geçici bir çözümdür. Zamanla halkayı çevreleyen çimler bu alanı dolduracaktır. Köpekler çim alandan uzak tutulmalıdır.

Kimyasal Madde veya Gübre Yanığı
Problem: Düzensiz aralıklarla ve şekillerde çimler sararır. Sarılığı çevreleyen çimler koyu yeşil. Sararan alanlar yayılma göstermiyor. Gübrelemeden veya ilaçlamadan 3-5 gün sonra ortaya çıkıyor.
Analiz: Kimyasal ilaçlar, gübreler, gaz gibi maddeler uygun olmayan şekilde kullanıldığında ya da döküldüğünde çim yakar. Yapraklar kurur ve ölebilir.
Çözüm: Dökülen maddenin toplanmasıyla hasar azaltılabilir. Hemen ardından bolca sulanarak kimyasal maddenin yıkanması sağlanır. Dökülen madde suda çözünen cinstense normalin 3-5 katı fazla su verilmelidir. Değilse (gaz, benzin, yağlı ilaç gibi) alanı deterjanlı suyla göllendirin. Gübreleme yapraklar kuruyken yapılmalı, ardından hemen sulanmalıdır.

Külleme
Problem: Serin, yağmurlu havalarda yaprakların üst kısmında beyazımsı küf gelişimi meydana gelir. Çim alanlar sanki un serpilmiş gibi görünür. Küfün altındaki yaprak dokusu önce sarı sonra kahverengi renk alır. Ciddi şekilde etkilenen bitkiler solar ve ölür.
Analiz: Hastalık nedeni geceleri nemli 15-20 °C, gündüzleri ılık ve nemli geçtiğinde etkili olan Erysiphe graminis adlı fungustur. Poa , Festuca, bermuda grass’ta sık görülür. Gölge hastalığı arttırır. Külleme; yaprak , kök ve toprak altı gelişimini yavaşlatır. Böylece bitkiye genel bir zayıflık vererek diğer problemlere hassasiyeti arttınr. Aşın Azotlu gübreyle hızlı gelişimdeki bitkiler hastalığa hassastırlar. Beyaz küf daha sonra toz halinde sporlara dönüşür ve rüzgârla yayılabilir.
Çözüm: Külleme ilk görüldüğünde benomyl uygulanır. 7-10 gün arayla kaybolana kadar devam edilir. Gölge önlenir, ağaç ve çalılar açılarak hava sirkülasyonu sağlanır.